NEJPRODÁVANĚJŠÍ
NOVINKY
KONTAKTY
Vysvětlení principu vakuového balení potravin
Zkáza potravin je způsobována chemickými reakcemi, ke kterým dochází, pokud jsou potraviny vystaveny vzduchu, teplotě, vlhkosti, účinku enzymů, růstu mikroorganismů nebo byly kontaminovány hmyzem. Tento proces můžeme zpomalit uložením potravin do vakua.
Vakuové balení snižuje absolutní tlak vzduchu v obalu či nádobě tím, že odstraňuje kyslík a odstraňuje prchavé látky. Kyslík obsažený ve vzduchu způsobuje kažení potravin, neboť jeho účinkem dochází k procesu oxidace, která zapříčiňuje ztrátu nutričních hodnot, chuti a dalších vlastností potravin. Vzduch také podporuje růst mikroorganismů a způsobuje poškození mražených potravin mrazem. Vakuové balení prodlužuje životnost mnoha čerstvých potravin tím, že snižuje oxidaci a zamezuje bujení mikrobů (bakterií a plísní). Čerstvé potraviny však obsahují velké množství vlhkosti, která podporuje růst mikroorganismů, které se mohou množit za přítomnosti vzduchu nebo i bez něj. Aby se zabránilo rychlé zkáze takových potravin, je nutné, aby byly uchovávány při nízkých teplotách (lednice, mraznička).
Odsátím vzduchu (a tím i kyslíku) se zamezí množení bakterií a plísní a prodlouží se trvanlivost z několika dnů až na týdny, nebo měsíce. Kombinace vakuového balení a nízkých teplot zajistí lepší podmínky pro delší uchování čerstvých potravin.
Trvanlivost běžně uložených a zavakuovaných potravin si můžete porovnat zde: