Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

AmiNet s.ro.
696 71 Blatnice pod Svatým Antonínkem 119
tel: +420 605 271 393
napište nám

NOVINKY

arr3Podzimní akceNyní můžete koupit vakuovou baličku MagicVac se slevou 30%. Mimořádná nabídka pro naše zákazníky na... arr3Princip vakuováníVysvětlení principu vakuového balení potravin Zkáza potravin je způsobována chemickými reakcemi, ke...

Princip vakuování

Vysvětlení principu vakuového balení potravin

Zkáza potravin je způsobována chemickými reakcemi, ke kterým dochází, pokud jsou potraviny vystaveny vzduchu, teplotě, vlhkosti, účinku enzymů, růstu mikroorganismů nebo byly kontaminovány hmyzem. Tento proces můžeme zpomalit uložením potravin do vakua.


Vakuové balení snižuje absolutní tlak vzduchu v obalu či nádobě tím, že odstraňuje kyslík a odstraňuje prchavé látky. Kyslík obsažený ve vzduchu způsobuje kažení potravin, neboť jeho účinkem dochází k procesu oxidace, která zapříčiňuje ztrátu nutričních hodnot, chuti a dalších vlastností potravin.  Vzduch také podporuje růst mikroorganismů a způsobuje poškození mražených potravin mrazem. Vakuové balení prodlužuje životnost mnoha čerstvých potravin tím, že snižuje oxidaci a zamezuje bujení mikrobů (bakterií a plísní). Čerstvé potraviny však obsahují velké množství vlhkosti, která podporuje růst mikroorganismů, které se mohou množit za přítomnosti vzduchu nebo i bez něj. Aby se zabránilo rychlé zkáze takových potravin, je nutné, aby byly uchovávány při nízkých teplotách.


Bakterie se mohou množit za nebo bez přítomnosti vzduchu, v závislosti na druhu. Clostridium Botulinum je velmi nebezpečným druhem bakterie, která se může vyvíjet v prostředích, jež neobsahují kyseliny, jsou bez kyslíku a jsou vystaveny teplotám dlouhodobě přesahujícím 4°C. Mezi potraviny, které jsou tímto druhem bakterie ohroženy, patří ty s nízkou kyselostí (jako je červené maso, drůbež, ryby, mořské plody, olivy v slaném nálevu, vejce, houby a zelenina) a potraviny se střední úrovní kyselosti, jakými jsou prakticky všechny druhy zeleniny a mnoho druhů ovoce (zralá rajčata, cibule, červené papriky, fíky a okurky). Aby se zabránilo kontaminací touto bakterií, je nezbytné dodržovat základní hygienická pravidla a předcházet jejímu škodlivému množení v uchovávaných potravinách tím, že jsou uchovávány chlazené pouze na krátkou dobu nebo jsou zamraženy, pokud je požadováno jejich dlouhodobé uchovávání. Takovéto potraviny je však třeba konzumovat okamžitě po tepelném zpracování.

Důležitá poznámka:
Všechny potraviny, které byly po dobu tepelné úpravy uzavřeny v obalech MAGIC VAC®, musí být ihned zkonzumovány.

 

Nabídku vakuových baliček MagicVac najdete zde:    

 

Nabídku příslušensví k vakuovým baličkám najete zde: